En aquest enllaç trobareu la nostra Webquest.
A continuació adjuntam la guia didàctica on hi ha una explicació detallada de la Webquest (objectius, continguts...).
1. Títol. Racó poèTIC.
2. Destinataris. Alumnes de 3er cicle de Primària.
3. Requeriments tècnics.
§ Per accedir a la webquest: Ordinador, sistema operatiu (Linux), navegador (Modzilla Firefox), connexió a Internet.
§ Per dur a terme el projecte: Open Office, Okular, compte a Issuu (creat prèviament pel mestre, amb els mateixos credencials per a tota la classe).
4. Objectius que es pretenen treballar i àrea o àrees implicades.
Àrees implicades: Llengua i Literatura Catalana, Informàtica.
Objectius:
- Donar a conèixer la vida i obra dels poetes més rellevants de la literatura catalana.
- Desenvolupar l’autonomia dels alumnes a partir de la recerca i tria dels poemes.
- Desenvolupar la creativitat dels alumnes a partir de la il·lustració lliure dels poemes.
- Analitzar mètrica els poemes.
- Interpretar el tema i el missatge dels poemes.
- Oferir la xarxa com a eina de treball i plataforma per a donar a conèixer la feina feta més enllà del centre.
- Oferir una alternativa moderna i motivadora a la presentació de tasques tradicional.
5. Continguts que es volen treballar
- Poetes de la literatura catalana (Joan Alcover, Vicent Andrés Estellés, Maria Mercè Marçal, Enric Casasses, Miquel Martí i Pol)
- Anàlisi mètrica i interpretativa de poemes.
- Interpretació de poemes.
- Creació d’un flipbook a partir d’un document PDF.
6. Descripció del material/s i funció atribuïda (motivar, avaluar, exercitar…).
Aquest material és una webquest que té una funció bàsica explicativa sobre la tasca que els alumnes han de realitzar. No obstant, la manera en què ha estat creada permet també que esdevengui una eina motivadora i engrescadora.
Estructura.
Aquesta webquest consta de 6 seccions: una presentació, una introducció, la tasca, el procés, els recursos i l’avaluació.
Representació gràfica del material.
7. Descripció de la situació didàctica.
a. Organització del treball i l’espai
La feina es durà a terme en petits grups de 3 persones. Els alumnes es distribuiran segons les directrius del mestre, a fi de crear grups equilibrats.
El projecte es durà a terme durant tot un trimestre. Es començarà a l’aula i s’haurà de continuar a casa. Cada dues setmanes es dedicarà l’hora de Llengua i Literatura Catalana per revisar la feina. Hauran d’haver completat la tasca sobre un dels autors cada vegada. L’ordre dels autors serà el que apareix a la webquest.
b. Planificació de les actuacions: abans, durant i després.
ABANS: A classe s’haurà assolit l’aprenentatge de l’anàlisi mètrica d’un poema. També s’haurà fent un warming-up sobre els coneixements previs dels alumnes sobre els autors a treballar. Què en saben? Els coneixen? N’han sentit parlar? Poden esmentar cap poema?
DURANT: Seguiment de la feina feta cada dues setmanes.
DESPRÉS: Els flipbooks es penjaran al bloc d’aula, a la web de l’escola, per a què tothom els puguin veure. Es farà una posada en comú entre tots els alumnes de la feina feta. Han elegit tots els mateixos poemes? Quins són els temes més comuns?
També es durà a terme una autoavaluació a través de la qual els alumnes podran valorar la feina feta i allò que han après.
c. Recomanacions
És important que el mestre que faci servir aquesta webquest per treballar els continguts que s’hi presenten tengui els coneixements necessaris per a emprar les diferents aplicacions que es fan servir. És també recomanable que el compte que es crei al servidor Issuu sigui un compte comú de tota la classe, on els alumnes i el mestre comparteixin els mateixos credencials, per mor que els alumnes no hagin de desvetllar les seves dades personals. Això, però, té el perill que els alumnes puguin sabotejar els treballs dels seus companys, per tant, el mestre haurà d’anar amb molt compte.
8. Altres usos del material
Els continguts són massa tancats i concrets, per aquest motiu és difícil trobar-ne altres usos. De tota manera, tot depèn de la creativitat del mestre.
9. Referències a altres materials per treballar el tema.
Per tal d’ampliar els coneixements sobre els continguts a treballar a través d’aquesta webquest, a més dels recursos que hi apareixen, també recomanam els següents enllaços:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada