És clar que dins el nostre projecte ens trobarem amb certes limitacions o problemes. Per exemple, en una primera lectura:
- La reticència o el recel que poden presentar els docents a l’hora d’incorporar les noves tecnologies a la seva pràctica diària. Encara ens trobarem dins del procés d’introducció de les TIC al centres d’ensenyança per a que el seu ús es converteixi en una cosa habitual i necessària. En relació a aquest punt, es fa necessària una bona formació dels mestres, seria i planificada amb uns objectius concrets. Molts docents són immigrants digitals i poden sentir-se perduts dins del món digital i de la Web 2.0. Per això, proposem crear tallers on, grups de mestres (podria ser per cicle), es reuniran per compartir coneixements vers a les noves tecnologies. En aquestes reunions (cada setmana o cada quinzena), els mestres més avançats podrien ajudar a la resta amb coses com per exemple la creació d’un blog, o compartir recursos didàctics en xarxa interessants, etc. A més, es donarà informació dels cursos de formació per a professorat en relació a les noves tecnologies podent, en coordinació amb l'equip directiu, donar majors facilitats als mestres que vulguin realitzar alguns d'aquests cursos. Finalment, i a nivell de tot el centre, es podria celebrar una "diada virtual", on tota la comunitat educativa (mestres, alumnes, famílies) poguessin compartir tot allò que volguessin en relació a les noves tecnologies. De totes aquestes formes, es podrien donar a conèixer tots els avantatges que ofereixen les TIC i a poc a poc anar creant, dins d'un ambient col·laboratiu, una conscienciació de cara al seu ús.
- La inestabilitat de certes eines de la Web. La majoria de les eines de la xarxa poden, en qualsevol moment, desaparèixer o transformar-se. Per això, es farà un registre de tots els recursos utilitzats, així com de les actualitzacions realitzades, de manera que qualsevol canvi no suposi un problema en tornar a començar de nou. A més, s'utilitzaran recursos, programaris, o d’altres ben coneguts i estables (per exemple l’OpenOffice). També, en la creació d’una Webquest, es guardarà un arxiu de text, d'imatges, de sons, etc., amb tots els punts desenvolupats en aquesta (presentació, introducció, tasca, procés, etc) per si en qualsevol moment el servidor utilitzat canviés, es pogués crear la mateixa Webquest en un altre de forma gairebé immediata.
En una segona lectura, podríem esmentar aspectes més concrets com:
- Pressupost: encara que en el nostre centre ja existeixen recursos informàtics (com es detallarà més endavant), serà necessari fer una petita inversió per poder dur a terme aquest projecte.
- Recursos Humans: persones implicades amb el projecte. En aquest sentit, es crearà una Comissió TIC, des d'on s'oferirà ajuda, informació i assessorament necessaris per part dels mestres implicats.
- Temps (per a un bon disseny, recerca d’informació, renovació i manteniment del servici, etc.). També a càrrec d’aquesta Comissió TIC.
- Instal·lacions adequades. Xarxa sense fil en funcionament. Afortunadament, el nostre centre compta amb tot un equipament tecnològic bastant acceptable que inclou una xarxa de cablejat per a la connectivitat WI-FI per a tot el centre.
- Equipes informàtics necessaris: ordenadors o netbooks, software, lectors de llibres, etc. En quant a ordinadors o netbooks, el centre ja compta amb alguns, encara que caldrà invertir per tenir-ne més per a l'àrea on tindrà lloc el nostre projecte. També caldrà invertir en els lectors de llibres. Pel que fa al software, farem ús d'un programari lliure i de domini públic.
En qualsevol cas, pensem que tots i cadascun d’aquests aspectes poden ser superats amb l'esforç i la col·laboració de tots. I sempre tenint en compte tots els avantatges (esmentats al punt anterior) que ofereix un projecte d'aquest tipus per a tota la comunitat educativa. A més a més, es pot dir que aquest projecte és un pas més vers a la incorporació real de les TIC en els centres escolars, procés promogut per la mateixa Conselleria i cap a on s'encamina el futur a les aules.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada