Identificació i presentació de plans d’integració de les TIC del Govern Balear i altres plans d’ iniciativa pública o privada.
El Govern Balear ha posat en marxa un pla que té per objectiu general proporcionar a la Comunitat Educativa de les Illes Balears l’ accés a les TIC per tal de què els estudiants els emprin com a eines d’ aprenentatge en el procés de la seva formació i capacitar-los així d’ una eina de treball que podran utilitzar durant la seva incorporació al món laboral. A més, volen promoure les TIC en totes les àrees i nivells educatius.
Així mateix, aquest Pla dotarà de la infraestructura tecnològica necessària perquè tant els centres educatius com els docents puguin emprar les TIC tant per la pràctica docent i com a eina didàctica. Una de les idees és la creació d’ una Intranet educativa que permeti compartir o intercanviar experiències educatives entre centres. També posar en funcionament un lloc web que proporcioni informació i recursos educatius a tota la comunitat educativa.
Per posar en marxa en un centre una infraestructura tecnològica com aquesta és necessari que s’ hi impliquin diferents agents: S’ ha de dotar els centres de recursos necessaris i d’un assessorament didàctic específic al professorat. Per una altra banda, també cal la figura de coordinador de TIC que dugui a terme el projecte i participi en la formació dels equips pedagògics necessaris. La Conselleria d’ Educació ha de fer una definició del projecte i un seguiment i ha de proporcionar una formació; ha de promoure els materials i ha de gestionar el Web educatiu per tal de què aquestes eines s’ integrin en el Currículum. També és necessària la participació d’ alguns agents externs com la UIB, AMPA...
Evidentment, la infraestructura que es necessita és una xarxa d’ Internet, un servidor local Intranet del centre o una xarxa local per tal de dotar les aules multimèdia, els departaments didàctics, biblioteca, sala professorat,... dels mecanismes necessaris per tal de posar en marxa el Pla. A part, el Govern Balear hauria de donar solucions tècniques a una Intranet Educativa general que arribi a tots els centres educatius.
Dins els usos educatius que es poden abstreure d’ aquest Pla es remarquen els següents: com a eina de gestió, com a eina de treball del professorat, de diagnòstic, orientació i treball amb l’ alumnat de NEE, com a eina didàctica i cognitiva en el procés d’ ensenyament- aprenentatge, com a contingut curricular en sí mateix, com a eina bàsica d’ aprenentatge en la formació professional i com a eina de comunicació i d’ accés a la informació.
A part, a través de la integració de les TIC a tots els centres es podrien dur a terme infinitat de serveis tals com accés a Internet, correu electrònic personal i del centre, accés a fòrums i debats, possibilitat de webs personals, accés a eines de treball cooperatiu i aplicacions ofimàtiques i educatives.
Per tal de dur a terme aquest projecte és necessari que en els centres educatius hi hagi els recursos tècnics i una infraestructura que ho faci possible. Per això, són necessaris una xarxa/ estructura de formació permanent, servidors de control de domini (cablatge, punts de connexió, Rack, ports, Hubs, fibra òptica, conversors, router, XDSI, ADSL, fitxers, serveis de seguretat, CD- Rom i serveis d’ Internet), equip informàtic multimèdia en departaments, aula informàtica multimèdia i terminals multimèdia mòbils per aules. Els ordinadors han de compartir una base de dades d’ usuaris (mestres, alumnes, centre educatiu, Administrador) i tenir una política de seguretat comuna.
El Goven Balear veu la Sistematització de les competències bàsiques en TIC com una necessitat. Els alumnes en acabar l’ escolarització obligatòria han de ser capaç de ser un usuari informat de les possibilitats de les TIC i estar capacitat per aplicar selectivament els instruments TIC apropiats en els àmbits personal, laboral i social. Així hi entrarien en joc diferents dimensions com per exemple l’ alfabetització tecnològica, instruments de treball intel·lectual, eina de comunicació i control i modelització.
A part del Govern Balear hi ha altres plans que tenen com a objectiu específic estandarditzar una solució informàtica per a la gestió administrativa i acadèmica dels centres, així com incloure els elements necessaris per a racionalitzar la gestió econòmica però amb un enfocament de caire privat.
Funcions i actuacions del coordinador TIC a un centre.
A continuació s’exposaran les principals funcions i actuacions d’un coordinador/a TIC a un centre educatiu:
- Dinamitzar la integració curricular de les TIC al centre educatiu.
- Tenir els equips i la intranet del centre sempre preparats per poder fer-ne ús, tant pel que fa a la instal·lació com al manteniment dels equips.
- Proporcionar l’ajuda i l’assessorament necessari al professorat respecte a la instal·lació i a l’ús dels programes informàtics, equips, Intranet...
- Fer l’inventari i l’emmagatzament ordenat dels recursos, a més de l’elaboració de les fitxes d’inventari i manteniment.
- Actualitzar el catàleg-inventari de materials curriculars digitals: programes informàtics, vídeos,...
- Evaluar els materials didàctics disponibles.
- Gestionar els horaris de la utilització de les aules d’informàtica; així com també, la normativa d’ús del material.
- Velar pel bon ús d’aquestes tecnologies al centre.
- Fer un seguiment de la llibreta d’incidències de cada aula, en la qual els professors han d’anotar-hi els possibles problemes i incidències que puguin tenir amb el material durant les sessions.
- Dur a terme sessions formatives i informatives amb el professorat del centre.
- Elaborar els pressuposts relacionats amb els equips i infraestructures informàtiques i assessorar a l’equip directiu en temes relacionats amb les TIC.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada