A partir del projecte Biblioteca 2.0 que estam desenvolupant al centre, hem ideat diferents activitats amb les quals treballar continguts literaris i habilitats lingüístiques i creatives a partir de l'ús de les noves tecnologies.
1. Activitat col·laborativa. Webquest 'Racó poèTIC'.
2. Activitat en gran grup. Hipercontes:
Els hipercontes són contes amb argument múltiple, és a dir que presenten diferents opcions al lector i aquest ha de triar.
Són idonis per treballar els hipertextos amb ordinador. S’hi poden treballar les diverses competències, especialment comunicació lingüística, cultural i artística, social i ciutadana i tractament de la informació i competència digital.
Podem trobar diversos hipercontes i informació sobre els seus aspectes didàctics a aquesta pàgina web:
Els objectius bàsics d’aquests hipercontes són:
· Seguir l’ordre d’una narració.
· Valorar la importància d’un text escrit.
· Treballar la creativitat.
· Ser capaç de crear un text en cooperació amb la resta de la classe.
· Aprofitar Internet com a medi cooperatiu.
· Llegir el conte en format hipertextual interactuant amb l’argument.
Un clar exemple és el conte: Xip, la gota d’aigua. Aquest conte es pot treballar en varies versions: text en Flash per llegir i escriure, text en html per llegir o text en Word.
Aquesta activitat començarà amb la projecció d’aquest conte (Xip, la gota d’aigua) a la pissarra digital, per tal que tots els alumnes ho puguin veure i puguin seguir i participar a l’activitat correctament. El mestre funcionarà de guia, establirà els torns de paraula i solucionarà tots els problemes que sorgeixin. La funció dels alumnes serà decidir quina gota volen que sigui la protagonista, que li passa, que ha de fer... Quan tothom estigui d’acord amb una idea, un dels alumnes sortirà i interactuarà amb la pissarra o bé escriurà el text corresponent sense faltes i amb una bona expressió.
Aquesta tasca serà col·laborativa, ja que tots els alumnes podran aportar les seves idees i la seva creativitat. Una vegada acabat el conte els nins podran veure el resultat d’aquesta activitat tan dinàmica.
3. Activitat en parelles. Elaborar un conte en format flipbook:
Un folioscopi és un llibre, generalment adreçat als infants, que conté una sèrie d'imatges que varien gradualment d'una pàgina a la següent, de manera que en passar les pàgines ràpidament les imatges semblen animar-se tot simulant un moviment o altra tipus de canvi.
El folioscopi o llibre d’animació, conegut com a flipbook en anglès, és, essencialment, una forma primitiva d'animació. Les noves tecnologies han permès passar del paper a l’ordinador aquesta tècnica. Per això comptem amb aplicacions que ens permeten crear llibres animats (entre altres coses) a partir d’un pdf. La seva funció és crear atractives i modernes animacions de documents tradicionals. Sovint s’usen els flip books com a follets electrònics, presentacions, àlbums de fotografia digital, revistes digitals, etc. Nosaltres farem ús de flip book com a eina per a crear llibres digitals.
Són nombrosos els creadors de flip books que trobarem a la xarxa, però nosaltres ens decantarem per Issuu per diversos motius, entre ells que és un software lliure i la seva senzillesa (no es necessiten coneixements de programació flash). Amb ell podem afegir efectes, importar imatges, agregar música de fons, modificar el fons o l’estil del llibre de paper, fer zoom a la part que ens interessa i una immensa quantitat d’efectes més.
Un cop explicat el flipbook, passarem a explicar l’activitat que farem utilitzant el creador de flip books. L’idea de l’activitat és que, en parelles, els nostres alumnes inventin un petit conte, que posteriorment es publicarà en el format flipbook.
El primer que farem serà dividir al grup-classe en parelles, intentarem fer-ho de la manera més heterogènia possible, per fomentar la varietat d’estils, gustos i imaginació. Posteriorment i amb l’ajut del professor de català, (serà qui aconsellarà, guiarà i corregirà la feina) els alumnes escriuran la seva història. Creiem oportú dedicar dues setmanes per finalitzar l’història.
Un cop enlleestida l’història, a la classe d’informàtica dedicarem unes hores a passar-la a ordinador, mitjançant el processador de text de l’OpenOffice. Després la tasca serà passar el document a pdf, ho farem amb el programa Okular.
La propera sessió d’informàtica la dedicarem a ensenyar el funcionament de l’Issuu per tal de que els alumnes tenguin els coneixements necessaris per crear amb total llibertat el seu propi flipbook. A partir d’aquí ja es tracta de que els alumnes posin en marxa la seva creativitat i intentin que el seu llibre es converteixi en un original flipbook.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada